בתאריך 28 באוקטובר 2020 נערך כנס ירושלים לאמנות #5 בנושא "רגע האמת"
הכנס הוא יוזמה משותפת של מוסד האמנות הירושלמי מנופים וכתבי-העת "ערב רב" ו"הרמה". הוא נועד לחבר בין הנעשה במוסדות להשכלה גבוהה לבין אמנים, אוצרים, מנהלים אמנותיים ואנשי מקצוע מעולם האמנות והתרבות בישראל ומחוצה לה.
עורכי הכנס הם רינת אדלשטיין, רונן אידלמן ויונתן אמיר, הפיקה אותו אלינה אלכסה.
בשל מגפת הקורונה ואי האפשרות להתקהל במקום פיזי, לראשונה מאז הקמתו שודר הכנס ממכון ון ליר בירושלים וכן מבתיהם של חלק מן המרצים והמרצות.
כשפרסמנו את הקול הקורא להרצאות כתבנו כך:
רגע האמת הוא נקודת הכרעה או אירוע משמעותי, שמחייב את האדם לקבל החלטה ומעמיד אותה ואת השלכותיה במבחן. בתקופה הנוכחית נדמה שההגדרה ה״קלאסית" לרגע אחד של אמת, או להכרעה הרת גורל, יכולה להתמוסס בן רגע. דוגמא למתח בין תפיסות אמת ומשמעותן ניתן למצוא בשנים האחרונות, שבהן נדמה שהעולם מיטלטל בין פייק ניוז, עובדות אלטרנטיביות ודימויים בדיוניים שעובדו כתמונות מציאות, דיווחים בהולים על אפוקליפסה אקלימית ממשית שמחכה לכדור הארץ והאנושות מעבר לפינה, וטענות לבהלת יתר ואי-הבנה של ניסויים ותוצאות מדעיות. רגעים כאלה, שבהם מתעורר ספק באשר ליכולת לדעת את האמת, מהווים בעצמם רגעי אמת המעמידים את האדם בפני הכרעות שעשויות להיות גורליות.
רגע האמת יכול להתבטא במהלך אקטיבי או פסיבי, הוא יכול ליצור הזדמנות לווידוי, ולחילופין לביסוס של סיפור כוזב. רגע האמת יכול להיות פרטי ואישי, קולקטיבי, קהילתי, מדיני ואף גלובלי. הוא יכול לחשוף את האמת הקיימת או לכונן אמת חדשה, כאשר כל מהלך וכל כיוון שיבחר ישפיע על העתיד באופנים שעשויים להיות דרמטיים. כפועל יוצא מכך, אמנים, הוגים ובני אדם באשר הם נדרשים לפעול, לחשוב ולתכנן תוכניות כאשר הם נתונים מצד אחד לאי אמון מוחלט בתפיסות מציאות ובמתווכיה, ומצד שני לאי ידיעה וחוסר ביטחון באשר לקיום האנושי בעתיד.
את נושא הכנס בחרנו עוד לפני שפרצה המגפה, עוד לפני שטראמפ הפסיד בבחירות לנשיאות ארה"ב, היום במבט לאחור על השנה שחלפה, עושה רושם כי עוד בתחילתה של שנת 2020 הייתה הרגשה באוויר כי הבשילה השעה לבחון ולהתכנס אל רגע האמת. גיליון מספר 31 של מגזין הרמה מביא לכם הקוראים והקוראות את ההרצאות שהתקיימו במלואן, כמו גם עבודות נוספות הקשורות לנושא.
שיטוט אמיץ וכנה,
רינת אדלשטיין