גליון #6, מטרונום / פברואר 2014
שער הגיליון מאת דנה דרויש ורמי מימון . לצפיה בשער לחצו כאן

קווי דמיון

Bookmark and Share


זו העבודה הראשונה שעלתה בראשי לפני חודשים רבים כשפנו אליי להגיש הצעה לביאנלה לרישום. ידעתי כבר אז שגם אם הצעתי תיבחר, לא אוכל לשלב אותה בתערוכה (הביאנלה מוקדשת לאמנים מישראל),יחד עם זאת, אפשר לחשוב עליה כאחת מנקודות המוצא הרעיוניות של מה שהתגבש בסופו של דבר להיות "רשמים V – מעבר לנייר".
שיתוף הפעולה עם מגזין "הרמה" מאפשר להציג את הוורסיה הקולנועית של היצירה שעותקים שלה נמצאים על הרשת, לטוות ולפרום דרכה קשרים נוספים במחשבה על רישום מורחב.

Violin Phase הוא הפרק השלישי מתוך יצירת המחול מ-1982 Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich של הכוריאוגרפית אנה תרזה דה קירסמיקיר והעבודה שזיכתה אותה בהכרה בינלאומית שבעקבותיה הקימה את להקת המחול Rosas אותה היא מנהלת עד היום. פרק הכינור היה הראשון שיצרה מתוך ארבעת הקטעים המבוססים כולם על קומפוזיציות מוסיקליות שהלחין סטיב רייך בסוף שנות השישים-תחילת שנות השבעים. ביצירותיו מאותה תקופה עסק רייך ב- phasing, טכניקה בה קומפוזיציה לכלי אחד הוקלטה מספר פעמים ונוגנה בהסתה של מספר פעימות בין הקלטה להקלטה. ה- Violin Phase היא יצירה לנגן ושלוש הקלטות (או לחלופין לארבעה נגנים). הנגן המופיע עם ההקלטות, מאיץ, מאט ומתחבר בנגינתו כל פעם לטראק אחר, מדגיש מקטעים שונים בתוך היצירה. דה קירסמקר, בשפת ריקוד מינימליסטית, חסכונית ומדויקת לכדה בכוריאוגרפיה שלה את דקויות החזרה, ההדגשה והווריאציה שבפסקול, על הממדים הקומפולסיביים עד אקסטטיים שהם מגלמים.

מעבר להיותה יצירת מחול מהפנטת, ה- Violin Phase מסמנת עבורי את הקשר בין גוף לרישום, פועל יוצא של תנועה במרחב שתוצריה נרשמים (traced או registered) על גבי מצע במקצב מסוים. העבודה מציעה באופן ישיר את רישום התנועה בחול (אולי הצורה הראשונית ביותר שבה רישום התהווה בעולם) אך מאפשרת גם מחשבה על האינהרנטיות של תנועה ומקצב בהקשר של רישום במנותק מהתצורות המדיומליות השכיחות שלו. בפרק הראשון של Fase, ה-Piano Phase, מופיעות שתי רקדניות בחלל כמו בימתי נעות ביוניסון (תזמון מסונכרן) מושלם ומפרות אותו מפעם לפעם ביחס למשחקי הסינק שבמוסיקה. הרישום מופיע לפני הכל ביחסים שנוצרים בתנועת שתי הרקדניות ובנוסף גם במשחקי התאורה הרושמת את צלילתן על הקיר והרצפה, מכפילה ולוכדת את חמקמקותן.

צפו בעותק לא מזהיר של היצירה כולה:

מתוך ניסיון לפתוח את ההתבוננות ברישום דרך שאלות על קו, תנועה וקצב התגבש מושג ההשראה של גיליון זה של "הרמה" – מטרונום. מכאן הוא עבר לידיים האמונות של רינת אדלשטיין ויעל רוכמן עורכות המגזין. כדרכו, המגזין מציע מנעד אינטרפרטציות רב תחומי שמתרחק מהדיון ברישום פר אקסלנס ומאפשר שלוחה מורחבת, פרומה ואסוציאטיבית לאופנים שבהם ניתן לגלם יחסי תנועה ומקצב בין קווים.

* * *

טל יחס היא האוצרת הראשית של "רשמים V – הביאנלה הארצית החמישית לרישום". לקריאה נוספת על קונספט הביאנלה לחצו כאן