גיליון #33 | פיענוח | אוגוסט 2021
שער הגיליון מאת מיכל נאמן. לצפיה בשער לחצו כאן

ללא כותרת #2 (מתוך ״יהודה״), קולאז׳, הזרקת דיו פיגמנטי, מסגור צורני, דיפטיך, 55*38, 58*43, 2019, צילום: יאיר מיוחס

יהודה

Bookmark and Share

הפרויקט ״יהודה״ הוא מחקר בתקשורת חזותית שברקעו סיפור משפחתי על אח שנפטר בהיותו בן שלושה חודשים לפני הולדתו של בוניאל. מאז מותו לא הוזכר הנושא במשפחה. ב״ארכיון״ המשפחתי לא נותר כל צילום או מסמך המעיד על קיומו, למעט תעודה מקרן קיימת לישראל המעידה על־כך שניטע עץ לכבוד הולדת הרך הנולד. העדר התיעוד המשפחתי־פרטי הוביל לחיפוש במרחבי התיעוד הציבורי־פוליטי. הארכיון המקוון של עיתון ״מעריב״ שימש כגוף המחקר החזותי שאותו ניתח האמן, וממנו נבחרו צילומים שהתפרסמו בכתבות ובפרסומות החל מ־ 29.10.1968 ועד ל־ 4.2.1969 , ימי חייו של יהודה.

הדימויים המוצגים בעבודה מזמינים את הצופה למסע בעקבות ההיעדר, ומעלים שאלות על פעולת הארכיון ובתוכו הדימוי, שכצילום ממשיך להיות משועתק זמן רב לאחר שנוצר. הנחת הדימויים בסמיכות אלה לצד אלה, חיתוכם, הגדלתם וה״צלילה״ פנימה לתוכם, כמו מבקשת לגלות את הסוד, לנסות לקרוא את פתרון החידה, למצוא את אשר נעדר, לפענח משהו שלא קיים מתוך ההתבוננות וההקשרים הנוצרים.

כשם שהארכיב אינו יכול להציע גישה ישירה לעבר כל סוגי הקריאה האפשריים של תכניו, וקריאתו כרוכה בפרשנות מחדש, כך עולם הדימויים שמייצר בוניאל מציע למתבונן בו קריאה חדשה של אירועי העבר. דימויים ״תמימים״ מן העיתון יכולים להפוך לסיפורים ארכיטיפיים–מיתולוגיים (עקדת יצחק, פייטה, הורדה מהצלב) ונטענים בהילה של קדושה, בנוסטלגיה ובכמיהה לעבר. בכך אולי מסתמנת הפרדוקסליות של הארכיב אשר עלול להוליך אותנו שולל בקריאת העבר. אנו קוראים את העולם דרך דימויים ואת הזיכרונות שלנו דרך דימויים. אנו קוראים טקסטים דרך דימויים ודימויים דרך דימויים אחרים. הדימוי הוא אפוא ציטוט מתוך ציטוט, וכך ניתן להתייחס גם לארכיון – שהרי כשאנו ניגשים אל הארכיון, אנחנו לרוב לא רואים את המקור, אלא את ההעתק, ובתורנו מעתיקים ממנו. כמו בפעולת הציטוט כך גם בארכיון ובדימוי המשועתק – משהו תמיד נשמט, נעלם או נמחק.

טל בוניאל, בוגר תואר ראשון ושני לתקשורת חזותית בבצלאל, סטודנט לתואר שני בתכנית הרב תחומית לאמנויות באוניברסיטת תל אביב. זוכה פרס הצטיינות בלימודים, פרס אגודת ידידי בצלאל, מלגת קרן שניידינגר ופרס ע"ש מייק פלהיים על עבודה ייחודית בעיצוב טיפוגרפי.

העבודות המוצגות כאן פותחו מתוך פרויקט הגמר של התכנית לתואר השני בתקשורת חזותית בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים, 2019 והוצגו במסגרת חממת האמנים של יריד "צבע טרי", 2020.