גיליון #33 | פיענוח | אוגוסט 2021
שער הגיליון מאת מיכל נאמן. לצפיה בשער לחצו כאן

Folly, פרט מתוך מיצב, 2019. צילום: סימה לנדא

Folly

Bookmark and Share

הפרויקט "Folly" הוצג בתערוכת הגמר של רוני בן פורת בבית הספר מנשר לאמנות באוצרותם של מיטל כץ מינרבו וליאור גריידי (2019). 

הפרויקט Folly התחיל מתוך ההבנה שלאורך ההיסטוריה אנשים נהגו להתכנס בנקודות מפגש ציבוריות כמו בארות, כיכרות, היכלים, אנדרטאות וכדומה. עם בואו של העידן הטכנולוגי, התקשורת הציבורית והבין־אישית שינתה את אופיה. כשאנחנו רוצים לשוחח כקבוצה, אנחנו פותחים קבוצת וואטספ במקום לקבוע פגישה. אנחנו מתעדכנים מה קורה בחייהם של החברים דרך הרשתות החברתיות. מידע מהרשויות השונות מגיע אלינו דרך הטלוויזיה או האפליקציות. בפרויקט יצרה בן פורת מרחב מאותם אובייקטים אדריכליים שהופיעו בנקודות המפגש בעבר, עם התאמות לסוג התקשורת של ימינו.

החלל צבוע לבן מרצפה עד תקרה כך גם האובייקטים. בחלל מוצבות שלוש קשתות בגובה 2.15 מטרים. הן מוצבות בזוויות שונות, חלקן מוצבות בצורה לא יציבה, על כדורי זכוכית שגורמים למתח, שמא הכל יקרוס בכל רגע. הקשתות לא מוצבות באופן סימטרי ומושלם כמו שאנחנו רגילים לראות בבנייה עתיקה, אלא מפוזרות בחלל ומתוות את מסלול השיטוט של הצופה. רק אדם אחד בלבד יכול לשוטט בין הקשתות בכל פעם. במהלך השיטוט יתגלו בפני הצופה תחריטי עץ שחורים קטנים במיקומים שונים. לאחר השיטוט בין הקשתות הצופה מגיע לבאר. הבאר עטופה בציפוי סדוק במכוון. הסדקים שנוצרו, הפצעים של החומר, הם אלה שהתוו את הרישום שעוטף את הבאר. בקרקעית הבאר מראה משקפת את הצופה שמסתכל פנימה.

המושג Folly באדריכלות מתאר מבנה המדמה שרידים של בנייה עתיקה, מבנים שנוצרו בשנים האחרונות ונבנו בתכנון מראש כעתיקות ללא מטרות פונקציונליות. ניתן למצוא מבני folly בעיקר במרחבים ציבוריים. סגנון בניה זה נפוץ מאוד בפארקים באירופה. שאלות על אמת ובדיה, זיוף וחיקוי, העולות בהקשר של השיח העכשווי על אמצעי התקשורת של ימינו, הם מוטיבים מרכזיים בפרויקט זה. תחושות הניכור והבדידות בתוך מרחב התערוכה מציפות מחשבות אצל הצופה המשוטט: האם השינויים שחלו בדרכי התקשורת והשיח הם אכן אידיאליים עבורנו?

רוני בן פורת היא אמנית רב־תחומית העוסקת בעיקר במיצב ופיסול. בוגרת בית הספר מנשר לאמנות.
בעבודתיה היא יוצרת, לומדת וחוקרת בעזרת פעולת הפירוק, תוך הסתכלות במבט עכשווי אל שרידי העבר והתייחסות למשמעות החומר. היא משלבת בתהליכי העבודה וגם בעבודות עצמן שפה וטכניקות מעולם האדריכלות, על מנת להבין, לדייק ולנכס לתוך היצירות את המרחב בו היא עובדת. ברבות מעבודותיה, רוני עוסקת בתופעות חברתיות־תרבותיות־עכשווית, הקשורות לחללים אדריכליים ומפגשים במרחב, אליהן היא מגיבה בשפה מושגית, מופשטת וחידתית תוך דגש על אופן ההצבה. המתח בין פירוק וחורבן לחתירה לחזור לאחור ולגעת בגרעין הראשוני של הדבר, היא שאיפה שמגלמת בתוכה את הרציונל בכל פעולותיה כאמנית.


בן פורת היא אמנית של גלריה p8, הציגה ומציגה בגלריות בארץ ובעולם.

www.ronibenporat.com