הניוזלטר של מנופים השארו מעודכנים. תמיד

 > 

נופים נפקדים

27.4.17 - 23.6.17

אמן: תערוכה קבוצתית
אוצרות: מעמותה

פרויקט מקבוצת סלה-מנקה בשיתוף ניר יהלום, קטורה מנור, עדי קפלן ושחר כרמל ומקס אפשטיין.

20:30 | הופעה של מקהלת גיא-בן הינום בהובלת נועם ענבר.

בחורף 2017 החלה קבוצה של אמנים לבנות ללא אישור העתק מדויק של סוכת עץ מצוירת מגרמניה (1850) המוצגת בחללי תצוגת הקבע של מוזיאון ישראל וידועה בשם "סוכת דלר". האמנים צילמו את הסוכה המקורית שבמוזיאון, קראו מאמרים על אודותיה ואף טסו לפישאך, עיירה קטנה בבוואריה, שם נבנתה הסוכה המקורית ומאוחר יותר, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, הוברחה על ידי ברכה-ברטה פרנקל-ארנטרוי לארץ-ישראל מאימת הנאצים. בפישאך פגשו כמה מן האמנים את ראש העיירה, ביקרו בקבריהם של בני משפחת דלר, בעלי הסוכה, סיירו בבית-הכנסת המקומי שהפך לקליניקה לרפואת שיניים – ותיעדו כל זאת בסרט.
במקביל, בירושלים, העתיקו האמנים עדי קפלן ושחר כרמל גלויות מהעיירה מן התקופה בצבעי פנדה ובאחד החדרים של מרתף בית-המצורעים נבנתה מחדש את אחת הסוכות היפות בעולם. ההעתק מושלם, למעט כמה הבדלים בינו ובין המקור – מהם ממשיים ומהם סמליים.
ירושלים, המצוירת על אחד מקירותיה של הסוכה המקורית, שתוארה כמושא לגעגוע, הפכה בעצם פעולת ההעתקה לסוג של הטבעת בעלות. הכפר הפסטורלי הגרמני, שצויר על שלושת הקירות האחרים של הסוכה המקורית, והיה תיעוד של הנוף המקומי, הפך בסוכה החדשה למחוז געגועים לקהילה שהושמדה ולעידן שאבד. שינויים נוספים שנעשו בהעתק הפכו אותו למעשה למקור: הסוכה שבמוזיאון היא אובייקט אתנוגרפי שמותר להביט בו, אולם אסור להיכנס לתוכו. ההעתק שיצרו האמנים העכשוויים הוא יצירת אמנות שמותר ורצוי להיכנס לתוכה, והיא כשרה לשימוש כסוכה לכל דבר.
גם הציורים עצמם עברו שינויים דקים אך משמעותיים: על קירות בית-הכנסת המצויר נוספו, בין השאר, כיתובי גרפיטי המלמדים על הפיכתו לקליניקה. גם שמותיהן של שתי משפחות, טורקית וגרמנית, המתגוררות כיום בבית משפחת דלר (בעלי הסוכה לשעבר), נוספו להעתק החדש.


הסוכה המועתקת מוצגת בתערוכה "נופים נפקדים" בבית הנסן בירושלים (בית-המצורעים לשעבר). בתערוכה מוצג גם הסרט "סוכת נצח", פרויקט קודם של הקבוצה, המתעד את החדרתה של סוכה בדואית-יהודית למוזיאון ישראל ב-2015 – פעולה שהקדימה את הרעיון להבריח סוכה מן המוזיאון אל החיים. בין "סוכת הנצח" הבדואית-יהודית לבין הפסיפס החומרי, המטפורי וההיסטורי של "סוכת דלר" המועתקת בתערוכה "נופים נפקדים" מתקיים דיאלוג מורכב בין נוודות לבעלות, בין ארעיות כפויה לארעיות כערך דתי, בין נופים נפקדים לנופים ממשיים ובין פעולות אמנותיות מזמנים היסטוריים שונים, המנכיחות, כל אחת בדרכה, את הדרמה של תקופתה.

לעמוד האירוע באתר "פייסבוק"

17620488_1639905779360782_296493407659768929_o

Top

מעמותה

מודל העשייה במעמותה מבוסס על שיתוף ידע ועזרה הדדית: לימוד, ביקורת, תצוגה ויצירה שמתמקדים בטכנולוגיה ובמדיה ושומרים על עצמאות אמנותית בניסיון לקיים אפשרות של תרבות אחרת, שמפתחת תהליכי עומק, משוחחת ומתדיינת עם הסביבה, בתגובה לתרבות הבידורית והפסטיבלית והרוח הצרכנית השולטות בעיר. המתחם החדש, חללי המרתף של בית הנסן, בית החולים למצורעים לשעבר, ישמש כסדנאות לאמנים, חדר וידיאו, חדר סאונד, חדר הקרנה, חללי תצוגה ומרכז לימוד ומפגש
לאתר הבית
מעמותה בבית הנסן: גדליהו אלון 14 ירושלים, קומת מרתף
02-5630182
prod@mamuta.org
א׳, ג׳, ד׳ 10:00–14:00, ה׳ 15:00–19:00
13,18
הצג מפה גדולה יותר
X