היום הראשון של הפסטיבל נפתח בבית שלנו, המקום בו נולד מנופים: סדנאות האמנים בתלפיות מבנה שעובר התרחבות משמעותית השנה. במסגרת ערב הפתיחה הנחנו שתי אבני פינה לבניין, לסביבתו ולנו: הראשונה, חניכת הגג לקראת הפיכתו למרחב מפגש של אמנות וקהילות מהסביבה והשנייה, הקמת מועדון ילדים.ות דו־לשוני לאמנות מתחת לגשר משה ברעם הסמוך לו.
שני הפרוייקטים המשמעותיים האלה הושקו באירועים מיוחדים לכבוד הפסטיבל: על הגג נחגוג עשור (!) למגזין האמנות המקוון הרמה (שגם הוא נולד במסדרונות הסדנאות…) כתב־העת שלאורך עשר שנים, הפך לארכיון ציבורי רחב של אמנות ישראלית, “יצא מהמסך” לערב אחד ונערך לראשונה בLive מול קהל תחת הנושא “חומר פעיל”. יוצרים ואמניות הפעילו חומרים וויזואלים וקוליים, חצו גבולות מגדריים, שחררו את התודעה וסגדו לחומר ממרומי הגג הכי מדליק באיזור התעשייה.
את המרחב מתחת לגשר חנכנו עם ארץ יצורי הגשר – מועדון אמנות לילדים.ות ומשפחות דוברות ערבית ועברית ממזרח וממערב העיר. במועדון פגשנו יצורים חביבים וצבעוניים ויחד איתם התמודדנו עם הפחדים שלנו, יצרנו קשרים חדשים, ולמדנו להכיר אחד את השני דרך אמנות, סיפור ודמיון. המועדון, כמו הגג המשיך את פעילותו לאורך השנה כולה והוא פרי של מאמץ ושיתוף פעולה בינינו לבין תושבים, יוזמות חינוכיות וא.נשים שחולמים על מרחב משותף נעים שיכיל בתוכו את כל סוגי האוכלוסיות.
באותו ערב התחלנו גם את אירועי חשיפה ראשונה שליוו אותנו לאורך כל ימי הפסטיבל. במסגרתם, הוצגו עבודות בתהליך שנוצרות עכשיו בירושלים וטרם הוצגו לקהל הרחב, זו הייתה הזדמנות מרהיבה לחוות את הנעשה בימים אלו בסטודיות המקומיים דרך מפגש בלתי אמצעי עם האמנים והאמניות שיוצרים אותם. להיחשף לסיפורים מאחורי היצירות, תהליכי המחשבה, דרכי היצירה, העבודה בחומר, מקורות השראה ועוד. השנה נבחרו עשרה אמנים ואמניות ותיקים וצעירות, ממדיומים מגוונים הממוקמים בשלל אזורים בעיר.
כנס ירושלים לאמנות #7 שהפך כבר למסורת מתרחב ליומיים ומחוץ לגבולות הארץ והוקדש למקומה של אמנות ביחס לסוגיות פוליטיות, אקלימיות וטכנולוגיות בינלאומיות ומקומיות. בין שלל הרצאות התקיימו גם שני פאנלים בנושאים אקטואליים עם אורחים בינלאומיים: האחד הוקדש לתערוכת הדוקומנטה שמוצגת הקיץ בקאסל שבגרמניה, ומעוררת דיונים ושערוריות רבות, והשני הוקדש למצבם של אמניות.ים בשעת חירום, מלחמה ופליטות, בהשתתפות אמני.ות מאוקראינה, רוסיה ובלארוס.
כדי לחוות את התערוכות החדשות שנפתחו והוצגו ברחבי העיר מקרוב המלצנו בחום על מנופים טורס – מערך מרתק של סיורים שמשלבים בין התערוכות השונות, כל פעם במוקד גיאוגרפי אחר והשנה עם דגש מיוחד על היסטוריית האמנות של העיר. כל אחד מהסיורים הועבר על ידי מדריך.ה מקצועי.ת המכירים את רזי העיר שלקחו למקומות המפתיעים שיש לירושלים ולאמנות בה להציע.
ואחרון חביב, “המערבל”, הרצועה המוזיקלית שמופקת במיוחד עבור הפסטיבל, ומערבלת בין אמנות ומוזיקה, מזרח ומערב, ישן וחדש עם חיבורים מרגשים בין יוצרות.ים מירושלים ומקומות מעוררי השראה! קבלו את אקו בהופעה דיגיטלית לצד מופע פותח של אביזוהר שהגיעו להרים את הגג של סדנאות האמנים תלפיות, סימה נון שאירחה את ג’יי למוטה למופע היפ הופ מקפיץ אותו פתחו משפחת הייפ הירושלמית בפריצות עם ראפרים מקומיים ובמעגלי פרייסטייל, ולסיום מופע אנלוגי באוויר המשכר של בית הנסן בו להקת אל קאת אירחה את ריף כהן לגרוב תימני בניחוח פריזאי ונסיכת המגרב, חן אלמליח, דאגה לכם עם תקלוט נדיר במחווה למוסיקת הקסטות.
תודה לכל האמנים.ות, הגלריות, חללי התצוגה, הקבוצות העצמאיות, מנהלי ומנהלות המוסדות, ולתומכים.ות ולידידים.ות הרבים שמלווים אותנו כבר ארבע-עשרה שנים – בלעדיכם הפסטיבל הזה לא היה אפשרי.
להתראות בתערוכות ובאירועים!
רינת אדלשטיין ולי היא שולוב