גיליון #37 | נובמבר 2022
שער הגיליון מאת דניאל חנוך ונטע מוזס. לצפיה בשער לחצו כאן

אמנות, ביולוגיה ואקולוגיה

Bookmark and Share

ד״ר ליליה צ'ק | אמנות, ביולוגיה ואקולוגיה

הרצאתי תוקדש להופעתה של מגמה חדשה באמנות עכשווית – Dendro-art.

בשנים האחרונות עבדתי על הנושא: "ביו-ארט: כאשר עץ הופך ליצירת אמנות. פרקטיקות עכשוויות". במהלך המחקר שלי, שמתי לב שמספר הולך וגדל של אמני ביו-ארט מקדישים את יצירותיהם לפתרון בעיות של יחסי הגומלין בין בני אדם וצמחים. כיום, אמנים מפנים את תשומת הלב  לבעיות גלובליות גדולות, ובהן הצטמקות היערות על הפלנטה שלנו. איך זה מאיים על קיומה של האנושות? הצטמקות היערות מובילה לבעיות אקולוגיות מקומיות ועולמיות כאחד: שינוי אקלים, הפחתת הידבקות הקרקע, הפחתת המגוון הביולוגי ופגיעה במקורות חמצן.

האמנות, העומדת בראש התהליכים המתרחשים בחברה, חייבת בהכרח להגיב למשבר האקולוגי. לאחרונה, ראינו פרויקטים אמנותיים רבים החוקרים היבטים שונים של יחסי הגומלין בין בני אדם וצמחים – ועצים בפרט. הן הכמות והן האיכות האמנותית של יצירות אלו גדלו.

טכנולוגיות עכשוויות יוצרות ומשנות קשרים בלתי נראים חדשים בין תחומי פעילות אנושית שונים. אמנים חוקרים את טיבם של קישורים אלה ואת המודלים של האינטראקציה ביניהם. הם מציגים חזון חדש ומציבים אתגרים שאפתניים יותר. אתגרים אלה כוללים בניית תקשורת בתוך מינים וגם תקשורת בין מינים; בילוי של מינים שנעלמו של צמחים; החינוך האקולוגי של האוכלוסייה – ובאופן רחב יותר, הגנת הסביבה.

ד״ר ליליה צ'ק היא אמנית, מעצבת וחוקרת ביו-ארט ישראלית (PhD, סורבון, המחלקה לאמנות ומדע). היא חוקרת את הצמתים בין אמנות וביולוגיה, ומוכיחה שניתן להשתמש בטכנולוגיות חדשות בביולוגיה כמדיום חדש לאמנות.

כנס ירושלים לאמנות #7 הוקדש למקומה של אמנות ביחס לסוגיות פוליטיות, אקלימיות וטכנולוגיות בינלאומיות ומקומיות. ההרצאות עסקו בשימוש אמנותי באלגוריתמים וטכנולוגיה לזיהוי רגשות, בחיבור בין אמנות לתהליכים ביולוגיים (ביו-ארט), בתגובות של אמניות.ים ומעצבות.ים למשבר האקלים ובשפת מחול של מפגינים. בנוסף נערכו שני פאנלים בנושאים אקטואליים: האחד הוקדש לתערוכת הדוקומנטה שהוצגה בקיץ בקאסל שבגרמניה, ועוררה דיונים ושערוריות רבות, והשני הוקדש למצבם של אמניות.ים בשעת חירום, מלחמה ופליטות, בהשתתפות אמני.ות מהמרחב הפוסט סובייטי.

כנס ירושלים לאמנות נוסד ביוזמת פסטיבל ״מנופים״ וכתבי העת ״ערב רב״ ו״הרמה״, במטרה לחבר בין מוסדות להשכלה גבוהה לבין אמנים, אוצרים, מנהלים אמנותיים ואנשי מקצוע מעולם התרבות. כנסים קודמים עסקו בנושאים ״חתימה״, ״מה עושים עם אמנות?״, ״בירור יתרה״, ״תכסיס״, ״רגע האמת״ ו"גודש".

אוצרי ומנהלי הכנס: רינת אדלשטיין ("מנופים", ״הרמה״), ד״ר רונן אידלמן ויונתן אמיר (״ערב רב״)

הפקה: אלינה אלכסה אוסיפובה