גיליון #37 | נובמבר 2022
שער הגיליון מאת דניאל חנוך ונטע מוזס. לצפיה בשער לחצו כאן

אקלים בשליטה

Bookmark and Share

יונתן עומר מזרחי | אקלים בשליטה

החממה היא חלל מבוקר אקלים המאפשר חוויה אסתטית של טבע. התצוגה האוריינטליסטית בחממה של צמחים אקזוטיים, כמו שושנת המים ״ויקטוריה אמזוניקה״ בארמון הבדולח, התחילה את הדימוי הרומנטי והפוסט-אימפריאליסטי של כדור הארץ.

כיום, חממות תעשייתיות מוארות בנורות אולטרה סגולות כדי למקסם את פוטנציאל הפוטוסינתזה. הסרט "פחם המזל" (2022), הוא עיבוד בדיוני של החממה הזוהרת החדשה, המתקדמת בטכנולוגיה ובאור. בין החממות החקלאיות, המדעיות ואלו של הפנאי, למרחב החממה ישנו מקום מיוחד בתולדות האמנות הישראלית. החממה בעין שמר נבנתה על ידי האמן המושגי אביטל גבע בשנות ה-70. כיום עבודה זו נדונה בעיקר דרך עיניה של מבקרת האמנות שרה חינסקי שטענה כי האקולוגיה המודרניסטית של גבע מנותקת מסביבתה וחומות החממה גובלות באירופה כמו בדמיון הציוני. בפרויקט ״ראו דרכי״ (2020) יונתן עומר מזרחי ביקר בחממה בעין שמר כדי למצוא גישה ביקורתית שתוכל להתאים יותר לדורו. לאור הגישות האמנותיות של גבע, הוא התחיל להתעניין בשפה הספקולטיבית של המקום. בעין שמר התכונות המטריאליות של החממה מופחתות לטובת יצירת סמליות חזקה יותר. המשתתפים מדברים על פוליטיקה. הם לומדים "תיקון עולם" כמסגרת לחשיבה סביבתית ומפתחים חקירות ביולוגיות ניסיוניות. יותר מהמדע עצמו, הם מתעניינים בייצוג האסתטי של התחום הזה. בקו זה, יציג האמן בהרצאתו כיצד שילוב של תמונות החממה עם ייצוגים מטאפוריים של תיאוריית אפקט החממה, כרוך בהמשגה חדשה של אמנות סביבתית, עכשווית ופוליטית.

יונתן עומר מזרחי הוא בוגר האקדמיה לאמנויות מדיה קלן (KHM), יוצר ואמן העוסק בעיקר בוידאו ומיצג. בעבודות המדיה המעורבת שלו, מזרחי חוקר דימויים מן הסביבה ויחסם לכוח ותרבות. עבודותיו ממוקמות ברגע המפגש בין יצירתיות וחירום.

כנס ירושלים לאמנות #7 הוקדש למקומה של אמנות ביחס לסוגיות פוליטיות, אקלימיות וטכנולוגיות בינלאומיות ומקומיות. ההרצאות עסקו בשימוש אמנותי באלגוריתמים וטכנולוגיה לזיהוי רגשות, בחיבור בין אמנות לתהליכים ביולוגיים (ביו-ארט), בתגובות של אמניות.ים ומעצבות.ים למשבר האקלים ובשפת מחול של מפגינים. בנוסף נערכו שני פאנלים בנושאים אקטואליים: האחד הוקדש לתערוכת הדוקומנטה שהוצגה בקיץ בקאסל שבגרמניה, ועוררה דיונים ושערוריות רבות, והשני הוקדש למצבם של אמניות.ים בשעת חירום, מלחמה ופליטות, בהשתתפות אמני.ות מהמרחב הפוסט סובייטי.

כנס ירושלים לאמנות נוסד ביוזמת פסטיבל ״מנופים״ וכתבי העת ״ערב רב״ ו״הרמה״, במטרה לחבר בין מוסדות להשכלה גבוהה לבין אמנים, אוצרים, מנהלים אמנותיים ואנשי מקצוע מעולם התרבות. כנסים קודמים עסקו בנושאים ״חתימה״, ״מה עושים עם אמנות?״, ״בירור יתרה״, ״תכסיס״, ״רגע האמת״ ו"גודש".

אוצרי ומנהלי הכנס: רינת אדלשטיין ("מנופים", ״הרמה״), ד״ר רונן אידלמן ויונתן אמיר (״ערב רב״)

הפקה: אלינה אלכסה אוסיפובה