גיליון #34 | גודש | נובמבר 2021
שער הגיליון מאת נטע מוזס. לצפיה בשער לחצו כאן

גודש

Bookmark and Share

כנס ירושלים לאמנות שהתקיים השנה בפעם השישית הוקדש ל"גודש" – מושג בעל משמעויות אקטואליות, היסטוריות ופילוסופיות רבות.

הוא נערך בתאריך 27 באוקטובר 2021 במכון ון ליר בירושלים, גיליון זה מסכם אותו.

כנס ירושלים לאמנות נוסד ביוזמת פסטיבל ״מנופים״ וכתבי העת ״ערב רב״ ו״הרמה״, במטרה לחבר בין מוסדות להשכלה גבוהה לבין אמניות.ם, אוצרות.ים, מנהלות.ים אמנותיות.ים ואנשי מקצוע מעולם התרבות. כנסים קודמים עסקו בנושאים ״חתימה״, ״מה עושים עם אמנות?״, ״בירור יתרה״, ״תכסיס״ ו״רגע האמת״.

אוצרי ומנהלי הכנס: רינת אדלשטיין ("מנופים", ״הרמה״), ד״ר רונן אידלמן ויונתן אמיר (״ערב רב״)

מרצות.ים לפי סדר הופעתם.ן: ענבל הופמן, ליטל בר נוי, האנה ברוקמולר, נעה גינזבורג, מיכל ב. רון, השוטרת אז-אולי, יעל אילת ון-אסן, אירית שטרנברג, בן בנחורין, נטע מוזס, ג'רמי ביילס, עידו הרטוגזון, ענת מנדיל, רקפת וינר-עומר, תמי כץ-פרימן, יונתן אמיר, מכון לחקר החופש.

הפקה: אלינה אלכסה

***

חיינו גדושים בהצפות, עודפים והגזמה עד כדי התפקעות. מאי-שקט נפשי עד שיטפונות, משפע מידע ותעבורה ברשתות חברתיות עד העומס בכבישים, מאפליקציות ניהול זמן, דרך זרם של אירועים פוליטיים וכלה במבצעי קניות בולמוסיים ותזונה עתירת מרכיבים הרסניים לבריאות. אפילו הרגעים המהפכניים ביותר בתולדות האנושות לא אופיינו בגודש בהיקפים של ימינו.

גודש עוסק בשאלות של איזון: האם עודף במקום אחד יוצר בהכרח מחסור במקום אחר? מתי יש יותר מדי וכיצד מתמודדים עם כל השפע? האם, כפי שטוען למשל הפילוסוף ז'ורז' בטאיי, גודש הוא גורם מפתח בתהליכים חברתיים וכלכליים שמובילים לאלימות ולמלחמות?

גודש הוא גם מושג הולם לחשיבה בירושלים – עיר גדושה בעבר, הווה ועתיד, בטוענים לכתר, במצביאים, במדינאים, בבנאים, במנהיגים דתיים ובאמנים ומשוררים, שלא מפסיקים לגדוש את משעוליה הגשמיים והרוחניים במשך אלפי שנים. בכנס נבחן את המושג "גודש" ונראה כיצד הוא בא לידי ביטוי בעולם היצירה המקומי ובכלל. בין הסוגיות שידונו: אמנות בעידן של גודש מידע, אינטליגנציה מלאכותית ולמידת מכונה, השפעות פסיכדליות על אמנות עכשווית, פסיכואנליזה ובזות, גודש בעולם האמנות, גודש וחירות, ועוד.