גיליון #43 | להאמין | דצמבר 2024
שער הגיליון מאת עלמה שניאור. לצפיה בשער לחצו כאן

קדחת המערות

Bookmark and Share

צילום: דניאל חנוך

 

הקטע מיועד להישמע בעזרת אוזניות

 

עבודתו של ניב גפני מזמינה אותנו להרפתקה קולית מלאת מסתורין על הר ציון. ההשראה ליצירה נבעה מרצונו של גפני לתת ביטוי לשאלה: כיצד ההר חווה את עצמו מבפנים אחרי כל מה שהתרחש בו? גפני מאמין כי לסאונד יש היכולת לבטא את הלא נראה, לתת מושג, נפח, נוכחות, למה שאינו גלוי לעין. בעבודותיו הוא מנסה ללכוד את המתרחש סביבנו, לבודד תחושות מן המרחב שלרוב מצויות מחוץ לנתפס, להשיב לתודעה את שאבד ממנה. לאמונתו, הסאונד הוא כוח שיש ביכולתו לחדור פנימה, להשתחל בין חלקיקי האובייקטים, לפרוט על נימי הגוף ולעורר יסודות עמוקים ועתיקים שטבועים בתוכנו ובעולם בכלל. ביצירה זו הוא מבקש לגעת בתוככי האדמה: לא מבחינה פיזית, אלא לנסות להאזין לקרקע עצמה, למרחב הרב-שכבתי שקיים בה אלפי שנים, שאין-סוף אנשים הטביעו בו את כפות רגליהם, לשטח שחווה תקופות היסטוריות שונות, שאימפריות שקעו בו, שקרבות וסכסוכים התחוללו עליו ובעיקר שסיפורים ואמונות נטמעו בו. 

לצד הקלטות תת-קרקעיות שביצע בכמה מקומות על ההר, חקר גפני גם אזורים מיסטיים שנקשרו אליו ואת שאיפתם של אנשים להתחבר לעולמות רוחניים עליונים דרך האיחוד עם האדמה. כך למשל, בשנים האחרונות שימש הגן היווני, שטח פתוח על ההר, כר פורה לחזיונות רבים, בעיקר סביב החיפוש של כל מיני אנשים אחר מקום קבורתם האמיתי של מלכי בית דוד. אנשים רבים מתפללים בו, מאמינים כי שם הם קבורים ומסמנים בו מקומות שקדושים עבורם, עד עצם היום הזה.

ביצירתו גפני מבקש לחבר בין אתרים תת-קרקעיים לבין ספירות רוחניות עליונות. הוא מבקש לספר את סיפורו של הר ציון דרך האדמה, פעם אחת דרך הקצה הקיצוני, הניטרלי, שמשמיע את מה שחבוי בתוכה ללא תפאורה או עזרים סיפוריים, ופעם שנייה דרך הקצה הנגדי, הצד ששומע את האדמה מדברת אליו ומנחה אותו. גפני יצר תסכית המורכב מחלקים טקסטואליים וחלקים צליליים מופשטים. עבורו זהו "קולנוע לאוזניים". במהלך ההאזנה נגלֶֶה לפנינו סיפור פנטסטי על קדושה, על יופי, על שיגעון ועל כאב, המהווה פרספקטיבה נוספת על מרכיביו של הר ציון.

*

הטקסט נכתב על ידי רינת אדלשטיין עבור קטלוג התערוכה להאמין בהר ציון, פסטיבל מנופים, יולי 2024

ניב גפני, הוא אמן סאונד, פסל ומלחין, חי ויוצר בתל אביב.

גוף עבודותיו מורכב מעבודות מיצב גדולות מימדים כמו גם מעבודות סאונד מופשטות כשבבסיס פעולתו עסוק גפני בבלתי נראה, בכוח האניגמטי שמניע את החיים ובשדה הרוחני שבין בני אדם וכל מה שאינו-אדם.

בעזרת סאונד כצורת הוויה, כצורת מחשבה, כאופן התנהגות, כאנרגיה טהורה, הוא יוצר סיטואציות שמעודדות האזנה והתבוננות, כפתח למפגש מאוד ראשוני וקדום עם הסביבה ועם העולם. גפני מגייס את תכונותיו המופשטות של הצליל לכדי מערך של תנועה, צורה וחלל – מכלול שכל העת נע בין החומר לרוח, בין המודע ללא מודע, בין ההומני לפוסט-הומני, המבקש הבנה אחרת על האמנות והקיום גם יחד. יצירתו בוחנת כל העת כיצד ניתן לחרוג מתבניות תרבותיות, אסתטיות מחשבתיות וקיומיות, באמצעות המחשבה על סאונד ועל ידי הנכחת סביבות מורכבות ששמות דגש על האובייקטים כמכלול, על האוויר שנמצא בין הדברים, ועל מהלך הזמן וההשתנות. 

גפני הציג תערוכות יחיד וזוגית ביניהן במוזיאון לאמנות פתח תקווה, בגלריה שכטר תל אביב, במעמותה- מרכז לאמנות ומדיה, בזירה הבין תחומית בירושלים. הציג עבודותיו בתערוכות קבוצתיות ופסטיבלים, ביניהן בפסטיבל מנופים לאמנות עכשווית, בגלריה לאמנות עכשווית בערד, מרכז אדמונד רוטשילד, סדנאות האמנים תלפיות, הגלריה החדשה בטדי, גלרית ביתא, גלריות מוסררה, פסטיבלי אוהבים אמנות עושים אמנות, אודיו-ויז'ואל פסטיבל בקורפו יוון. 

בשנת 2018 השלים בהצטיינות את לימודיו במחלקה למוסיקה חדשה בבית הספר לאמנות מוסררה בירושלים. 

זכה בפרס אמן צעיר ממשרד התרבות והספורט 2022, בפרס ראש העיר ירושלים על הצטיינות בלימודיו ובמלגות מיתר למצטיינים במהלך הלימודים.

השתתף במספר תכניות רזידנסי ביניהן ב ST.A.I.R גראץ אוסטריה 2023, במרכז לאמנות עכשווית בערד 2022, ובזירה הבין תחומית בירושלים 2021.

www.nivgafni.com