גיליון #43 | להאמין | דצמבר 2024
שער הגיליון מאת עלמה שניאור. לצפיה בשער לחצו כאן

תושבים, 2023, מַַרְְתּוֹק ברזל, קוטר 100 ס"מ. צילום: דניאל חנוך

תושבים

Bookmark and Share

מול המרכז הבין־תרבותי ניצב ביתו ההיסטורי של האמן הישראלי דוד פלומבו. בעבודתה תושבים, האמנית פאתן אבו עלי חוקרת את הסביבה של מבנה זה שהיה אחד מבתי שכונת "דג'אני" בהר ציון ושופכת אור על תולדות המבנה ועל תהליך הפיכתו מנכס אישי לפני 1948 למרחב לאמנות הפיסול הישראלית, ובמיוחד לזו של דוד פלומבו שהתגורר בנכס ה"נטוש" והקים בו סטודיו וחלל תצוגה.

צורתו של הפסל היא כשל מרתוק (מכשיר המותקן על דלת ומשמש להקשה עליה) אותו ראתה האמנית על דלת הברזל הניצבת בכניסה לביתו של פלומבו. דרך הפסל שיצרה, האמנית מבקשת להעלות שאלות על מעמדה האתי של האמנות שהופקה בבית מלאכה זה, שנלקח מאחת המשפחות האצילות והוותיקות ביותר בהר ועם הזמן הפך לחלק מסצנת האמנות הישראלית המודרנית. השימוש בברזל מתכתב עם עבודות הברזל שהיו נפוצות בעבודות האמנות של פלומבו ומציבה בפניהן אתגר.

מרתוק הברזל של אבו עלי, הגדול עשרות מונים ממרתוק רגיל, מזמין אותנו לדפוק על דלתן של השאלות ההיסטוריות הגדולות. זו הזמנה שטבולה באירוניה, המרתוק של אבו עלי הוא הזמנה מטפורית לדפוק על דלתות לפני הכניסה אליהן, מה שסותר את הנרטיב "האומנותי" של המקום: איך האמנות הגיעה אליו שלא באמצעות נקישה בדלת וללא רשות, כאשר היא שינתה את הנרטיב ההיסטורי של המקום. אולם, אבו עלי אינה מבקשת להתייחס רק לרכושה ולנכסיה של משפחת דג'אני, אלא לכל משפחה שנעקרה מביתה מאז שנת 1948, לכל משפחה שהחוק הישראלי התיר את הכניסה לביתה ללא דפיקה מקדימה בדלת.

פאתן אבו עלי, אמנית רב תחומית, ילידת ,1990 בעיר סכנין. כיום, גרה ויוצרת בירושלים. בעלת תואר ראשון באמנות מאוניברסיטת חיפה ותעודת הוראה מהמדרשה לאמנות בית ברל. כעת, פאתן לומדת תואר שני באמנות בבצלאל. עבודותיה של פאתן מתמקדות בשאלות סביב המרחב והסביבה הקרובה-רחוקה וסוגיות חברתיות בחברה הערבית. המחקר החומרי מוביל את תהליך היצירה על ידי שימוש בחומרים יומיומיים כמו מלח, אורז, דבש, ריהוט ביתי.. הדמיון הויזואלי העשיר של פאתן נובע ממעבר בין שלוש ערים משמעותיות במהלך חייה : סכנין, חיפה, וירושלים. פאתן הינה אמנית מולטידיספלנארית , העבודות שלה לובשות צורות אחרות של מבע אמנותי בהתאם לנושא העבודה היא מרבה להשתמש בפיסול מאובייקטים רדי-מיד תוך כדי התערבות הבולטת לעין, עבודות הפרפורמנס שלה מתאפיינות בפירוק סיטואציה למרכבים וחיבור מחדש, עבודות הוידאוי שלה נשענות גם הן על פירוק והרכבה מחדש המבוססות על הצבה בחלל. מנסה פאתן באמצעות עבודות המיצב לנתח ולסנן את המציאות הכואבת. היא הופכת את הסיפור הישן ליצירת אמנות עכשווית חוקרת ושואלת דרכה את מושג הקיום.

פאתן השתתפה במספר תערוכות קבוצתיות:

2024 : ״להאמין-ارتياء" פסטיבל מנופים, ירושלים.

2023 : ״גדרות העיר״, אל-מרכז גלריה לאמנות עכשווית, ירושלים.

2023 : ״מנת יתר״, מסאחה גלריה לאמנות עכשווית, דאלית אל כרמל.

2022 : "שכבות קדושות", הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי, ירושלים.

2021 : מרתון אמנות, גלריה אל מרכז לאמנות עכשווית.

2020 : ״טראנספיגורה״, פסטיבל מוסררה, ירושלים.

2020 : ״גוף זר״, מכללת ספיר.

2019: ״יועאד״, גלריה אל-מרכז לאמנות עכשווית, אוצר קובטי חנא, ירושלים.

תערוכות יחיד:

2024 : ״ رب وزيت، زيت ورب" רוב וזית, זית ורוב , גלריה אל-מרכז לאמנות עכשווית, אוצרת רולה חורי, ירושלים.