גיליון #41 | נקודת עיוורון | דצמבר 2023
שער הגיליון מאת רונית פורת. לצפיה בשער לחצו כאן

G SPOTTING

Bookmark and Share

העבודה G SPOTTING משתמשת בטכנולוגיה של טקסט לדיבור (text-to-speech) חלוצית לזמנה ב2003, כמנוע קדם-פורמטי למערכות יחסים אינטימיות. המצלמה נעה אופקית ואנכית בתנועה המצייתת לפקודות המוקראות בקול נשי סינטטי כמחפשת לחשוף את אזורי ההנאה החמקמקים השוכנים בתוך המורכבות של ממלכת העין. למרות שהחיפוש הוא ויזואלי, שם העבודה מסגיר את ההקשר הגופני מיני של התנועה, כאשר התמונה נשארת לא מתוכננת, עוקבת אחרי ההוראות ומבצעת כל פקודה. דרך שימוש בנוף האורבני כתרשים של הגוף הנשי, העבודה נוגעת בנושאים של שליטה ומיניות, מעקב, כלי נשק מודרניים ופורנוגרפיה.

בבקשה תזוז עד הסוף ימינה / לא כל כך / תזוז קצת למטה / תישאר לרגע / תהיה עדין יותר / זה מספיק / זוז קצת שמאלה / זוז למטה / תעצור / תישאר איתי / תעשה …/ לא אתה זז / הו הו יה / עכשיו זוז למעלה / לא כל כך מהר / עצור / הו / זוז ימינה, רק קצת / שוב ימינה / עדין יותר בבקשה / עצור / עכשיו, תמשיך בשקט / הו הו מרגיש כל כך טוב / הו / עכשיו התרחק / תפסיק / הו / תחזור שוב…

נירה פרג (1969) מתל אביב, העבירה את שנות ה-90 בניו יורק, שם קיבלה תואר ראשון מבית ספר לאמנות קופר יוניון. עם חזרתה לישראל סיימה את לימודיה בתכנית הסטודיו MFA של האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל בירושלים, והיא מלמדת בישראל ומחוצה לה מאז.

מיצבי הווידאו הרב-ערוציים של פרג קוראים תיגר על הסטטוס קוו של כל טריטוריה שהיא פועלת בה. היא מעגנת את עבודתה בפרקטיקה תיעודית, אותה היא פיתחה לשפה משלה המבדילה אירועים ממקורם ומשחזרות אותן בחלל התצוגה. התערבות אסתטית מסוימת זו מייצרת אי נוחות עם "מצב הדברים" ומאפשרת מבט אחר, ולרוב ביקורתי על המרחב אותו היא חוקרת. פרג עוסקת בפרוטוקולים של התנהלות במרחבים ציבוריים בעלי חשיבות דתית, פוליטית וצבאית כפלטפורמה מדויקת להצביע על ביטויים אסטתים וחברתיים של מבני הכוח המשפיעים על חיינו.

עבודות האמנות של פרג מוצגות תדיר במרכזי אמנות בישראל וברחבי העולם, כולל: מרכז פומפידו, פריז; MoMA PS1, ניו יורק; מוזיאון הירשהורן וגן הפסלים, וושינגטון הבירה; HdK, ברלין; מכון KW לאמנות עכשווית, ברלין; ה- ZKM קרלסרוהה; מוזיאון ישראל, ירושלים; האוס דר קונסט, מינכן; Kunsthalle Düsseldorf; מוזיאון תל אביב לאמנות, ; והטייט מודרן, לונדון. היא השתתפה בפסטיבלים בינלאומיים שונים כמו הביאנלה בשנחאי, הביאנלה של סאו פאולו,ביאנלת האדריכלות של הביאנלה בוונציה (2013 ו 2018). פרג היא זוכת פרס גוטיסדינר היוקרתי לאמנות ישראלית ב 2010, וזוכת פרס שרת התרבות לאמן וידאו בכיר ב-2016

www.nirapereg.net