גיליון #32 | המשפט | פברואר 2021
שער הגיליון מאת מיכל בראור, צילום מקור: לע"מ. לצפיה בשער לחצו כאן

השימוע

Bookmark and Share

השימוע. צילום: כפיר בולוטין

בתחילת 2014 זומן אדם ורטה, מורה למחשבת ישראל באורט טבעון, לשימוע שלפני פיטורים בעקבות מכתב ששלחה תלמידתו ספיר סבח לשר החינוך ובו טענה כי הוא מבטא בכיתה "דעות של שמאל קיצוני" ו"יוצא נגד המדינה".

טקסט הליך השימוע של ורטה כמו נכתב בידי מחזאי מיומן ומציף נקודות חיכוך נפיצות בחברה הישראלית של המאה העשרים ואחת: ימין מול שמאל, מזרחיות מול אשכנזיות, נערה מול גבר, תלמידה מול מורה; סוגיות של פוליטיקה, חינוך, דמוקרטיה ואתיקה נמזגו בסיטואציה דרמתית אחת.

בעבודתה השימוע  מייצרת רננה רז אירוע האזנה מחדש למעמד זה. ארבעה שחקנים חובשים אוזניות ושומעים באוזניהם את הקלטת השימוע המקורי. הם חוזרים על המלים בקול וללא שהות, בפעולה הדורשת ריכוז ולא מאפשרת התכוננות. השמיעה של הטקסט מחדש – בקולות חדשים ובווריאציות שונות, מנתקת את הטקסט מהקשרים אוטומטיים, מדעות קדומות, חושפת את רבדיו הרבים ומייצרת רגע טהור של הקשבה חדשה.

רננה רז היא כוריאוגרפית, רקדנית ויוצרת רב־תחומית המשלבת בין דיסציפלינות שונות כגון מחול, תיאטרון, וידיאו ופרפורמנס. בעבודותיה היא בוחנת את מקומו והשפעתו של הקונטקסט על אופן הקליטה והתפיסה של תוכן, וגוף עבודותה מאופיין בחקירה של פורמטים שונים.

בין יצירותיה אשר הוצגו בארץ ובעולם: קראו לנו ללכת, רפאים, אוב, הדיפלומטים, WART,YouMake ReMake , צורתרבות (בשיתוף חברי 'תנועת תרבות') ושישה עשר מיתרים וגוף אחד (בשיתוף רביעיית 'טוסקניני', נגני התזמורת הפילהרמונית). בנוסף, יצרה כוריאוגרפיות לתיאטרון 'הבימה' 'הקאמרי' ו'החאן'. בשנים 2012-2015 שימשה מנהלת אמנותית של ארועי "נקודת מגע" במוזיאון ישראל, ירושלים במסגרת ארועי עונת התרבות בירושלים.

רז זכתה במענקים מטעם קרן יהושוע רבינוביץ, מועצת הפיס לתרבות ואמנות, BIARTS, קרן בוכמן היימן וחברת "טבע". היא זוכת פרס שר המדע התרבות והספורט ליוצרים צעירים; פרס התיאטרון בכוריאוגרפיה; וזוכת פרס רוזנבלום. על יצירתה השימוע זכתה בפרס קיפוד הזהב בקטגוריות עיבוד ושפה בימתית ובפרס שולמית אלוני ליצירה עברית.

www.renanaraz.com

 

קטע מתוך השימוע:

קטע מתוך השימוע, תיעוד מופע, 13:51 דקות

משתתפים: אמיתי יעיש בן אוזיליו, עופר עמרם, נעמי פרומוביץ' ורננה רז.

השימוע הופק והועלה לראשונה במסגרת 'פסטיבל בבית' 2015, במסגרת עונת התרבות בירושלים.
מנהלת אמנותית: דפנה קרון.