חממית פולשנית, 2019, תיעוד מיצג בבית החולים ביקור חולים במסגרת התערוכה "אחות, אחות". צילום: שניר קציר
חממית פולשנית
למעבדת האונליין לחצו כאן.
המיצב חממית פולשנית הוא תוצר של שיתוף פעולה מתמשך בין האמניות אלינור סאם ומיכל רוט והאוצרת טלי קיים (קבוצת 'המבחנה'). המיצב תלוי־המקום עוצב במחשבה על החלל שבו הוצגה השנה התערוכה המרכזית של מנופים – הפגייה לשעבר של המרכז הרפואי שערי צדק במתחם ביקור חולים. מדובר ביחידה לטיפול נמרץ המדמה רחם עבור ילודים שטרם השלימו את התפתחותם בעזרת אינקובטורים (חממיות), המספקים תנאים לגדילתם ולחיזוקם עד שיוכלו לשרוד בכוחות עצמם בעולם. כדי לקבוע את מוכנותם, הילודים מנוטרים במהלך השהות בפגייה והתפתחותם נבחנת בשלל מדדים.
המיצב תיפקד כמעין אינקובטור הפוך: הוא הציב את הצופים־מטופלים מחוץ לכתליו של מיכל דמוי רחם, המשופע בפתחים שניתן לחדור אליהם באופן חלקי באמצעות איבר אחד בכל פעם: יד, רגל, ראש, ולפגוש גירויים מפעילי חושים (ריח, מישוש, שמיעה, ראייה). האמניות המטפלות שהו בחלק הפנימי של החממית, שלטו בכמות הגירויים ובעוצמתם באמצעות גופן ובקולן. היפוך המיקום בין מטפל למטופל משתלב ברצון הקבוצה לבחון מחדש מערכות רפואיות־טיפוליות דרך פרקטיקות יצירתיות, במקרה זה – בחינה מחדש של הקביעות הרפואיות בנוגע להתפתחות האנושית. תהליך ההתפתחות של התינוק מושפע מיחסי הגומלין הקבועים בינו לסביבתו. כמו המטופלים ששהו בסביבה טיפולית זו בעבר, כך הצופים נמדדים שוב ובודקים את תפיסתם החושית ואת סף הגירוי שלהם.
סך כל המשתתפים ומדדיהם תועדו בספר מבקרים, במטרה לתרומו כהשלמה לספר המבקרים ההיסטורי של בית החולים. בדרך זו עבודת האמנות הפכה לחלק מארכיב קיים, בציפייה וברצון להיכתב בדברי הימים של בית החולים ביקור חולים.
כעת, כחצי שנה אחרי התערוכה, יצרו חברות הקבוצה גירסה מקוונת לפרויקט בה תוכלו למלא את השאלון ולבדוק את המדדים גם מהמרחק הבטוח של ביתכם. למעבדת האונליין לחצו כאן.
טקסט מאת טלי קיים והדסה כהן, מתוך קטלוג התערוכה "אחות, אחות".
–
קבוצת 'המבחנה', האמניות אלינור סאם, מיכל רוט והאוצרת טלי קיים, חוקרות במהלך השנתיים האחרונות את הקשר בין הגיליון הרפואי ותיק העבודות האמנותי. הקבוצה העלתה עד היום ארבעה פרויקטים שכולם משלבים הצבה ומיצג בהשתתפות הקהל המשפיע עליה. אלה ביקשו לבחון דרכי טיפול לצד תהליכי יצירה ושאבו השראה מפרקים בתולדות הרפואה המקומית והעולמית. הפרויקטים הוצגו בין היתר בבית הנסן בירושלים, קוריטיבה ברזיל ובתערוכה "אחות אחות" בפסטיבל מנופים.