רינת אדלשטיין ולי היא שולוב
רינת אדלשטיין
לי היא שולוב
רינת אדלשטיין והדסה כהן
אלינה אלכסה אוסיפובה
סדנאות האמנים ירושלים: עמוס זלינגר, צורית שטרן
טל שני
נעה סגל
טל שני
מאיה שמעוני
ראג'י בטחיש
יוסף קצוביץ, בת שבע ליפשיץ, רבקה ישראלי, זאב לרמן
עו"ד דניאל פלד, אפרת רוחם
רגע האמת
רגע האמת הוא נקודת הכרעה או אירוע משמעותי המחייבים אדם לקבל החלטה ומעמידים אותה ואת השלכותיה במבחן. בתקופה הנוכחית נדמה שההגדרה ה"קלאסית" לרגע אחד של אמת או להכרעה הרת גורל עלולה להתמוסס בן-רגע. העולם מתמודד עם אינספור פרסומים שמתבררים כפייק ניוז, עובדות אלטרנטיביות ודימויים בדיוניים שעובדו כתמונות מציאות, מגפה לא צפויה ובלתי מובנת, דיווחים בהולים על אפוקליפסה אקלימית שמחכה מעבר לפינה וטענות לבהלת-יתר ואי-הבנה של ניסויים ותוצאות מדעיות. רגעים כאלה, שבהם מתעורר ספק באשר לאפשרות לדעת את האמת, הם בעצמם רגעי אמת המעמידים את האדם בפני הכרעות שעשויות להיות גורליות.
רגע האמת יכול להתבטא במהלך אקטיבי או פסיבי; הוא יכול ליצור הזדמנות לווידוי, ולחלופין לביסוס של סיפור כוזב. רגע האמת יכול להיות פרטי ואישי, וגם קולקטיבי, קהילתי, מדיני ואף גלובלי. הוא יכול לחשוף אמת קיימת או לכונן אמת חדשה, כאשר כל מהלך וכל כיוון שייבחרו עלולים להשפיע על העתיד באופנים דרמטיים. כפועל יוצא מכך, אמנים, הוגים ובני-אדם באשר הם נדרשים לפעול, לחשוב ולתכנן תוכניות כאשר הם נתונים מצד אחד לאי-אמון מוחלט בתפיסות המציאות ובמתווכיה, ומצד אחר לאי-ידיעה וחוסר ביטחון באשר לקיום האנושי בעתיד.
כנס ירושלים לאמנות, הנערך זו הפעם החמישית, הוא יוזמה משותפת של מוסד האמנות הירושלמי מנופים וכתבי-העת "ערב רב" ו"הרמה". הכנס נועד לחבר בין הנעשה במוסדות להשכלה גבוהה לבין אמנים, אוצרים, מנהלים אמנותיים ואנשי מקצוע מעולם האמנות והתרבות בישראל ומחוצה לה.
משתתפים: שראון פז, מתי מריאנסקי, רונן אידלמן, דניאל קגנוב, ד"ר אילת זהר, תמיר ארליך, ענת ברזילי, בנימין פרידנברג, רועי רוזן, דניאל אלחסיד, הראג ורטניאן, מור כהן, כריסטוף וובר וניקולאוס אקהארד (אוסטריה), ואיווה גרייניטה (ליטא)
עורכי הכנס: רינת אדלשטיין, רונן אידלמן ויונתן אמיר
מפיקה: אלינה אלכסה אוסיפובה
מסע-מופע בגן החיות התנ"כי
המשתתפים בערב הפתיחה הוזמנו למסע בגן החיות שכלל מופע מצולם של יצירה אודיו-ויזואלית שנכתבה במיוחד לגן החיות, ומפגש עם האמנית הילה עמרם, שבנתה מיצב מיוחד באחד החדרים המופלאים בגן, שלרוב סגור לקהל הרחב.
גני חיות קיימים במתכונות שונות כבר מן העת העתיקה. מאז ועד היום הם מהווים נקודת מפגש מוגנת ומתורבתת בין בני האדם לחיות הבר. בעבר, מטרתם הכמעט בלעדית הייתה בידור האדם, ואולם בעת הנוכחית נוצרו יעדים חדשים כגון תכניות לשימור מינים הנתונים בסכנת הכחדה, חינוך המבקרים לחשיבות השימור של עולם החי, הנחלת ערכי הגנת הטבע והסביבה לדורות הבאים ומחקרים זואולוגיים מגוונים.
בתוך גני החיות טמונה מערכת ערכים רווּיַת ניגודים, שמשכנת תחת תצוגה אחת ביות לצורכי שימור, בידור לצורכי הישרדות כלכלית, גידול בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה, חינוך ועוד. המורכבות הזאת, שמהווה מעין מיקרוקוסמוס למערך היחסים בין האדם לטבע השונה ממנו, היא לבו של פרויקט מנופים השנה.
בעולם שמחוץ לגן החיות אנו עדים למערכת יחסי גומלין מסובכת בין האדם לטבע. שהרי, בסופו של דבר, האדם הוא יצור חי השייך למערכת הטבע ואינו חיצוני לה, אך פעמים רבות נדמה כי הוא מנסה לנתק את הקשר ההדוק שלו לעולם זה, לדכא את יצריו החייתיים ולבסס שליטה על הטבע כולו. ניתן לראות זאת בפעולות קיצוניות של האדם, הפוגעות בטבע ומשנות אותו לטוב ולרע, על פי צרכיו. מנגד, הטבע משפיע על האנושות במידה לא פחותה: מחד גיסא, הוא רווי אוצרות המועילים לאדם, ומאידך גיסא, הוא ממטיר על האדם אסונות כגון סופות קטלניות, התפרצויות של הרי געש, והס מלהזכיר – וירוס בלתי נראה שהופך על פניו את עולמו היציב לכאורה של האדם ודורש את כליאתו בהסגר, עד שייעלם. בעת האחרונה התערערו ניסיונותיו של האדם להשליט סדר בטבע, וחיות הבר שהחלו לצאת אל המרחבים המיושבים גרמו לתהייה מי מבין בעלי החיים כלוא ומי מביניהם מתבונן.
האירוע המרכזי של מנופים לשנת 2020 היה בגן החיות התנ"כי, השוכן בעמק יפהפה בדרום-מערב ירושלים ומשתרע על שטח של מאות דונמים. הוצגו בו אמנות עכשווית ומופע-סיור המבוסס על פואמה של יונתן לוי, שנכתבה במיוחד לגן, והעוסקת ביחסי אדם-עולם כדינמיקה הדדית של פגיעה, ריפוי והתפתחות. את המוזיקה הלחין נועם ענבר והעיצוב, ביצוע, בימוי, הפקה וצילום נעשו עם תלמידי שנה ד' של בית הספר לתיאטרון חזותי.
אוצרות וניהול אמנותי מנופים: רינת אדלשטיין ולי היא שולוב
אמנות פלסטית: דנה לוי, הילה עמרם
מופע מצולם – חיות הלשון
טקסט ובימוי: יונתן לוי
מוזיקה: נועם ענבר
בשיתוף ובביצוע תלמידי שנה ד' בביה"ס לתיאטרון חזותי ומקהלת גן החיות
מפגשים בארבע עיניים עם אמנים מירושלים
המטוטלת
מטוטלת – משקולת התלויה על חוט נעה ללא יכולת מנוחה, ללא מעצור, כמו הנווד אשר עובר מן הקצה אל הקצה במסעותיו. הנווד חי ללא מעצורים, הוא חייב להמשיך לנסות ולהגיע למקומות חדשים, למקומות שקיימים רק בדמיון. הנווד חי בחוסר וודאות, חוסר ידיעה, חוסר בקיבעון, בשגרה. הנווד המטלטל ללא מיטלטלין המכבידים על תנועתו, רוחניים ופיזיים כאחד, נע כחופשי במרחב. היישות הנומידית מזהה את הצורך לאפשר צמיחה של רעיונות חדשים ולצאת במסע רוחני אל עבר הלא נודע ומבקשת ממנו להיפטר ממשא הקיום ולשחרר את עצמו. גם כשהוא עייף הוא חייב להמשיך לנוע, הוא חייב להמשיך לבחור, שמאל ימין, שחור לבן, התנועה הקבועה חזרתית, ריתמית. תקתוק המטוטלת יכול להביא את נפש הנווד על פי תהום אך הוא עדיין חייב להמשיך לבחור, חייב להמשיך לנוע. מוכרח להמשיך לנדוד.
האמנים המשתתפים בתור לאמן 2020 עוסקים כל אחד בנדודיו; במסעות האישיים, המשפחתיים והגלובליים בהם הם נמצאים. כל אמן נע במסלול אחר אליו תוכלו להצטרף, לחוויה חד פעמית, הזמנה לחשוב מחדש את תנועת המטוטלת המלווה אותנו בבחירות היומיומיות המשפיעות על חיינו לכאן או לכאן.
משתתפים: אתי אברג'יל, רובי אדלמן, חניתה אילן, גסטון צבי איצקוביץ, יוליה ארונסון, נינו ביניאשוילי, הדר בן אליהו, שרה בנינגה, חמוטל בר כהן, רעיה ברוקנטל, מור גל, אוריין גלסטר אורן, ניב גפני, אניעם דרעי, בן הנטקנט, כריסטוף וובר וניקולאוס אקהארד, ליקה ון דר מאדה, כליל וקסלר, אגוסטין חאיס, דאנה טנהאוזר ויואב פיש, שיר כהן, דן רוברט להיאני, יעל סרלין, עינת עריף גלנטי, גבריאל קלזמר, נטלי קרטס מאור, נדיה עדינה רוז, קרול שמואלי, תמר שפוני
אוצרת: מורן סולמירסקי נועם
הפקה: צוות סדנאות האמנים
ניהול אמנותי פסטיבל מנופים: רינת אדלשטיין ולי היא שולוב
מנופים בשיתוף גנרטור מציגים:
בשידור חי מאולם הפרסה החדש בירושלים, ובמיוחד לכבוד הפסטיבל – סדרת מופעים מותאמי מקום המערבלים בין אמנות ומוזיקה, מזרח ומערב, ישן וחדש. חוץ מלשמוע מוזיקה מעולה, ננסה לבחון את האפשרות לאינטראקציה בין המופיעים לקהל בשידור חי
רשימת מופעים:
28.10 | אסף אמדורסקי וולקן אנטרטינמנט
29.10 | בלאק ברוזס מארחים את אלה דניאל
ניהול אמנותי: נועה מלמד וזאנה
הזמנו אתכם לחוויה משפחתית חד פעמית של אמנות ויצירה בחללי הגלריות הירושלמיות. אירוע בו יכולתם/ן ליהנות הורים וילדים יחדיו, מסיור מעשיר, חווית התבוננות משותפת באמנות וסדנת יצירה ייחודית בהשראת התערוכות השונות. באתם/.ן לחוויית אמנות צבעונית, פורצת קירות לבנים וחללים שקטים, מעשירה ונוגעת בחומר! המפגש כללה סיור בתערוכה וסדנה בעקבותיו. הסדנאות מיועדות לילדים בגילאי 6-10.
ילד עם כנפיים
בעקבות התערוכה ״ציפור, מה את שרה?" במרפסת של מוסללה
מבט בתערוכה איפשר לנו לחקור – מה זה אומר בכלל להיות ציפור? ואם הייתי ציפור, איזו מין ציפור הייתי? במסגרת הסדנה התעופפנו אל מחוזות הדמיון והפנטזיה, התנסנו בחיבור חומרים והרכבנו מגדיר חדש ובלתי רגיל מציפורי ילדים מיוחדות במינן.
מי שמביט בי מלפנים
בעקבות התערוכה הקבוצתית ״סלון הקוביה 2020- דיוקן״ בקוביה
מהו דיוקן ומה מייחד את החוויה של נקודת המבט החודרת אלינו מתוכו? מה קורה כשאני מצייר את עצמי לעומת כשאני מצייר מישהו אחר, ומה אם בחרתי לצייר רק חלק אחד מתוך כל הפרצוף? התבוננו בדיוקנאות של אמנים שונים והתנסנו בחוויה של ציור דיוקן משותף להורה ולילד/ה.
טיול מסביב לעולם (שלי)
בעקבות התערוכה הקבוצתית ״מציאות באספמיה״ בסטודיו משלך
שוטטנו בגלריה ופגשנו ביצירות המביעות את סיפורן האישי של האמניות. התחברנו לדמיון ככלי בורא מציאות ויצרנו מפה שלקחה אותנו לטיול אל תוך עצמנו. לאן נגיע? את מי נפגוש בדרך? מה דרוש לנו כדי לצאת? באמצעות ציור ושרטוט סימנו שביל שרק אנחנו נדע לאן הוא מוביל.
ספר הצורות שלי
בעקבות התערוכה הקבוצתית ״הגדה של פסח״ בגלריה ברבור
התנסנו בטכניקות שונות של עבודה עם שבלונות, והתחברנו לעולם של צורות. כרכנו לעצמנו סקצ׳בוק (ספר סקיצות) אישי, התבוננו והוספנו עליו צורות משלנו, רשמים ורישומים בהשראת הצפייה בתערוכה.
סינדרלה של חפץ
בעקבות התערוכה "שקיעה" מאת עינת עריף גלנטי בסדנאות האמנים ירושלים
שוטטנו בתערוכה המפיחה חיים בעצמים שנסחפו אל הים ונפלטו ממנו. התחקנו אחר פעולת האמנית ונתנו משמעות חדשה לחפצים יומיומיים. התנסנו ביצירת קומפוזיציה ובצילום אובייקט שיחזיר אליו זוהר נושן ויהפוך אותו ליצירת אמנות.
אבנים משאירות חותם
בעקבות התערוכה ״נופי בריחה״ מאת עינת אמיר בסדנת ההדפס ירושלים
סיירנו בתערוכה בה משתמשת האמנית באבנים ליצירת נופים חדשים. בהשראתה ובהשראת שיטת ההדפס, הכנו חותמות מחומרים אורגניים שיש בכל מטבח. הרכבנו באמצעותן תמונת נוף המשלבת קולאז׳, ציור ודימויים החוזרים על עצמם, כל פעם בגרסה קצת שונה.
אוצרת הרצועה: שי פרסיל
פסטיבל מנופים הציג מערך סיורים חדש, עם מדריכים מקצועיים מירושלים שגרמו לכם להתבונן מחדש על העיר!
בחזרה אל הטבע – סיור בתערוכת הפיסול בגן הבוטני
בסיור זה זכו המשתתפים להצצה אל תערוכת פיסול חדשה בגן הבוטני בירושלים 'בחזרה אל הטבע' באוצרותה של הדס מאור, אשר נוצרה כתגובה למציאות החיים החדשה תחת וירוס הקורונה בה מוזיאונים, גלריות ומקומות בילוי סגרו שעריהם, ואנשים רבים מצאו מפלט במרחבים הפתוחים. סיירנו ברחבי הגן בעקבות 16 יצירות וחקרנו יחד את הדיאלוג שנוצר בין עבודות הפיסול לבין עולם הצומח הטבעי.
הסיור בהדרכת כליל ווקסלר, אמנית ירושלמית ומדריכת טיולים מנוסה.
בעקבות אמנות רחוב וציורי קיר בתלפיות
מנופים בשיתוף גנרטור מציגים: גלגולה ההיסטורי של שכונת תלפיות הוביל לכך שהחוק לחיפוי מבנים באבן ירושלמית לא חל על מבני השכונה, ובכך הפכו מבניה למצע האולטימטיבי לפרויקט "פסטיבל הקירות" שיזמה עיריית ירושלים ב-2017. מדובר בפרויקט אמנות בינלאומי בו הוזמנו אמנים מובילים מהארץ והעולם ליצור על קירות בנייניה של תלפיות, עשרות ציורי קיר ענקיים וצבעוניים, ששינו את פני האיזור. במהלך הסיור, התייחסנו לחשיבות של יצירה במרחב הציבורי, הכרנו את סיפוריהם של אמני הרחוב, ואת האופן שבו ירושלים משתקפת ביצירותיהם. טיילנו בין ציורי הקיר וגילינו תלפיות אחרת- מלאת יצירה, אמנות והשראה.
הסיור בהדרכת אטרי אליאשוילי, בוגרת התכנית המשולבת למנהל עסקים ואמנויות מהאוניברסיטה העברית. בלימודיה, התמחתה באמנות עכשווית, ואמנות במרחב הציבורי בדגש על גרפיטי ואמנות רחוב. מתגוררת בירושלים ומעבירה מגוון סיורים על אמנות רחוב בעיר.
אמנות מתחדשת בירושלים
סיור זה התמקד בגלריות שהוקמו כולן בזכות המרץ, החזון והעקשנות של אמנים צעירים מירושלים. הסיור התמקד בפרויקט חשוב, פרי שיתוף פעולה של שתי גלריות ותיקות וסמוכות גיאוגרפית, כורש 14 וברבור, אשר בשתיהן מתקיימים שני חלקים משלימים של תערוכה אחת: "הגדה של פסח". את התערוכה אצרו נעמי טנהאוזר ואורי הולבן, שגם יזמו את שיתוף הפעולה בין הגלריות. התערוכה סיפרה את סיפורו של האמן הירושלמי פסח סלבוסקי דרך יצירותיהם.ן של אמניות ואמנים, חברים.ות לדרך, קולגות, תלמידים.ות לשעבר ומשפחה, סה"כ קרוב ל- 100 יוצרים.ות. בסיור חקרנו את תרומתו של סלבוסקי לקהילת האמנות המקומית והמשמעות העמוקה שלו עבורה.
הסיור בהדרכת דביר שקד, אוצרת גלרית כורש ומדריכת סיורי אמנות בירושלים.
New and standing art in Talpiot (English tour)
A Virtual tour at the Art Cube Artists’ Studios
Manofim in cooperation with the Generator presents: In this tour we invited you to explore the complex of Art Cube Artists' Studios in Talpiot. We got to know the studios and the rich artistic activity and visited the exhibitions that are on display. We started with the 'Sunset' exhibition by the artist Einat Arif Galanti, which deals with the ecological state of the Mediterranean as it is reflected from the artist's camera. And we continued to a preview peek of the new exhibitions that opened as part of the Manofim Festival: An Artist wall exhibition by the artists Adina Camhy and Dan Robert Lahiani, ‘Dimensions of a floor’- a dialogical work in progress, conducted between Austria and Israel, and manifested via performative interventions in audiovisual and photographic forms. And with Lieke van der Made’s mini-exhibition in the Art Cube Artists’ Studios Vitrine, a product of her research of looted artifacts in museums in and around Jerusalem, alongside its ethical and political implications.
The tour was be led by Tsurit Stern, a tour guide and an artist living in Jerusalem, the Programming and education coordinator at the Art Cube Artists' Studios.