אחות, אחות
27.12.2019-29.10.2019
אחות, אחות | Nurse, Nurse | ممرّضة، ممرّضة
התערוכה המרכזית של פסטיבל מנופים לשנת 2019 הוצגה בבית החולים ביקור חולים, הממוקם בלב ירושלים.
באמצע המאה ה-19 הוקם בית החולים כדי למלא את המחסור בשירותי בריאות ביישוב היהודי בארץ ישראל. ראשיתו בעיר העתיקה בירושלים, ובשנת 1925 הועבר בית החולים למשכנו הנוכחי ברחוב הנביאים. בשל מיקומו האסטרטגי במרכז העיר עמד המוסד בקו החזית בטיפול בנפגעים, החל במלחמת השחרור וכלה בפיגועים שהתרחשו בעיר בשנות התשעים והאלפיים.
ההיסטוריה המרתקת של ביקור חולים היא דוגמה מאלפת לשינויים הרדיקליים שחלו במערכת הרפואית בארץ בשלושים השנים האחרונות, עם כניסת העידן הניאו-ליברלי לישראל. מאחר שמדובר בבית חולים שלא נהנה מסיוע ממשלתי, נקלעה העמותה שהפעילה אותו לקשיים כלכליים, ומסוף שנות השמונים של המאה העשרים צברה חובות כבדים. משנת 2004 נעשו ניסיונות שונים למכירת בית החולים על ידי הכונס הרשמי. בשנת 2007 אושרה מכירתו לאיש העסקים ארקדי גאידמק. בדצמבר 2012 הועברה פעילות בית החולים לניהולו של המרכז הרפואי שערי צדק במקביל לסגירת חלק גדול מהמחלקות בבית החולים ומאז הוא פועל כשלוחה של המרכז הרפואי.
בשנת 2015 מכר גאידמק את מבני בית החולים לחברת טעמן נדל"ן, וכיום מבנה זיו מושכר למרכז הרפואי שערי צדק. החברה מבקשת לשנות את ייעודו של המבנה משימוש ציבורי (בית חולים) לאזור עירוני מעורב, שיכלול שני בנייני ענק מודרניים ובהם דירות, חניונים ואזורי מסחר, שיקיפו את המבנה ההיסטורי. מהלך זה עשוי לסתום את הגולל על תפקודו של ביקור חולים כבית חולים. כיום, הבניין הראשי של בית החולים עומד נטוש, ובבניין זיו (לשעבר בית החולים הגרמני), שעדיין נמצא בשימוש, מצויים בעיקר חדרי לידה, פגייה ומחלקת יולדות.
התערוכה אחות, אחות הוצגה בבניין הפעיל של בית החולים, שעיקר עיסוקו בהבאת חיים חדשים לעולם. התערוכה ביקשה להתמקם במרחב שבו מושמעת קריאה לעזרה. היא נעה בין הרצון להירפא ולהחלים לבין אי האפשרות למלא משאלה זו בשל שיקולים רפואיים, כלכליים, ביורוקרטיים או סוביקטיביים. דרך עבודות האמנות תיבחן שאלת האפקטיביות של פעולת ההצלה: החל בתחום האישי והאינטימי ביותר של המטופל עצמו, עבור בפרוטוקולים ובחוקים מוסדיים נוקשים המופעלים על מטופלים, וכלה באפשרויות הריפוי והשיקום של מוסדות בקשיים מול תהליכים כלכליים ופרויקטים נדל"ניים בלתי ניתנים לעצירה.
בין המשתתפים: נלי אגסי, רעות אסימיני, שרון בלבן, איה בן רון, הדסה גולדויכט, מיכל היימן, יסמין ורדי, חן כהן, מורן לי יקיר, כרם נאטור, רן סלפק, תומר ספיר, תנועה ציבורית וקבוצת המבחנה: טלי קיים, אלינור סאם ומיכל רוט
אוצרות: רינת אדלשטיין, לי היא שולוב
אוצרת משנה ומפיקה: הדסה כהן
במסגרת התערוכה המרכזית של הפסטיבל, התקיימו האירועים משבר האושר והדווי – מסע בעקבות בתי חולים היסטוריים ברחוב הנביאים וחילוץ – מופע הפתיחה.
משבר האושר והדווי: חולים, רופאים ונביאים
מסע בעקבות בתי חולים היסטוריים ברחוב הנביאים
סיור בהדרכת החוקר ניר אורטל ברחוב הנביאים, שלאורכו הוקמה שורת בתי חולים במאה שעברה, ושניקז אליו את חוליה ומתרפאיה של העיר ירושלים. נכיר חולים ומחלות, רופאים ואחיות, טיפולים ורפואות שעיצבו את ירושלים ותושביה – כולל אלו שחשבו שהם בריאים.
ניר אורטל הוא מורה דרך ירושלמי, חוקר ועובד ביד יצחק בן-צבי.
חילוץ | מופע פתיחה | תנועה ציבורית:
ראש תנועה ציבורית: דנה יהלומי
ממלאת מקום ראש התנועה: מעיין חורש
חברי תנועה ציבורית: משי אולינקי, רן בן דרור, אבשלום לטוכה, גלי ליבריידר, דניאל שופרא
מוזיקה מקורית: יוני סילבר
עיצוב הריסות: עדי זפרן
עיצוב תל הריסות מקורי: שמואל בן שלום
מנהלת מבצעים: עדי נחמן
מנהל סטודיו תנועה ציבורית: טל נבון
חילוץ נוצר כחלק מהתערוכה אוסף לאומי, מוזיאון תל אביב לאמנות, 2015, אוצרת: רותי דירקטור
חילוץ מבוסס על הפעולה פיגוע, שנוצרה על ידי עומר קריגר ודנה יהלומי